Bali – Java Avontuur 21/23 dgn

De start van dit intensieve motoravontuur begint op Bali ( Canggu ). We rijden langs kustwegen, over bergpassen en door groene valleien, binnenweggetjes ( verhard en onverhard ), door kleine dorpjes en plantages om het pure Indonesië te ontdekken.

U heeft de mogelijkheid om deze motorreis in 21,22 of 23 dagen te maken. 21 of 22 dagen betekent dat u een dag later aankomt en/of een dag eerder op het einde van de reis vertrekt.

“Avontuur” tour betekent dat u zowel over verharde – als onverharde wegen/paden rijdt. Naast de geplande bezoeken wordt er de gehele dag motor gereden. Dit neemt niet weg dat er regelmatig wordt gestopt om wat te drinken en te eten of als we iets bijzonders tegenkomen. Afhankelijk van de grootte van de groep, dagroute, aantal stops en snelheid komen we tussen 15.00 en 17.00 uur in het hotel aan, zodat u vaak nog de gelegenheid heeft om de omgeving te verkennen.

Totale reisafstand : 2.400 kilometer

Dagen/dagdelen onverharde weggetjes/paden : 2

Indicatie hotelovernachtingen : 2 maal op de plantage guesthouse en de overige overnachtingen 2** t/m 4**** sterren hotels/resorts/cottages.

Onderweg overnachten wij in:

Banyuwangi, Sukamade, Kalibaru, Lumajang, Blitar, Pacitan, Jogjakarta, Madiun, Batu, Bromo, Kawah Ijen, Lovina, Ubud en Canggu.

De tour gaat o.a. naar:

Natuurparken  Meru Betiri, Kawi en Wanagama, Yang Plateau reservaat, Gunung ( berg ) Kelud, Segunglung, Kukusan, Merapi, Pohen, Catur, Raung, Arjuno, Kidul, Tretes, Batur, Semeru, Bromo en Kawah Ijen.

Wij bezoeken:

Oorlogsmonument Margana (WO II),  Museum Sukarno, Goa Gong grotten, de tempels Borobudur en Prambanan bij Jogjakarta, Warmwaterbronnen Cangar, Schildpaddenstrand Sukamade, cacao/thee- en koffieplantages, vulkaan Bromo ( 4X4 tour ), vulkaan Kawah Ijen en de tempels Uluwatu en Tanah Lot op Bali.

DAG 1 Vertrek

Vandaag vertrekt u naar Bali om over 21/23 dagen weer terug te keren met mooie herinneringen.

DAG 2 Aankomst Canggu

Bij aankomst op Bali wordt u opgewacht door de begeleiders van IMA, om vervolgens met een taxibus naar het hotel in Canggu te gaan. Hier kunt u uitrusten van de reis en eventueel een duik nemen in het zwembad boven op het dak van het hotel, met mooi uitzicht over Brawa beach dat op loopafstand te bereiken is. Het hotel ligt tussen de rijstvelden en heeft diverse gemoedelijke cafés/restaurants alsmede kleine boutiques in de omgeving.

DAG 3 Briefing / Uluwatu

Na een goede nachtrust en ontbijt gaan we eerst gezamenlijk e.e.a. doornemen wat belangrijk is voor deze reis. Met name het deelnemen in het verkeer, zal uitvoerig besproken worden.

Daarna gaan we de motoren ophalen en, om aan het verkeer en motor te wennen, doen we een kleine, maar mooie tocht richting Uluwatu. Uluwatu ligt op het schiereiland “Bukit”, ten zuiden van Bali, en is één van de heilige tempels van Bali.

DAG 4 Legian – Banyuwangi

Als de motoren gepakt zijn rijden we eerst richting Marga, waar een oorlogsmonument ligt. Dit monument herinnert de Slag tussen de Nederlanders en Balinese guerrilla’s.

Via kleine binnenweggetjes en door diverse Hindoe kampungs ( dorpjes ) met haar mooie rijstterrassen, die nog niet bekend zijn bij het grote publiek, rijden we via de bergen Munduk Ngadang en Aya naar de kustweg om vervolgens met de ferry de oversteek van 1 uur te maken naar Java.

DAG 5 Banyuwangi – Sukamade

Vandaag rijden wij eerst naar het kleine plaatsje Grajagan. Dit gebied staat bekend om het surfen, genaamd G-land. Vanwege de hoge golfen komen de surfers over de hele wereld hierheen.

Na een lunch bij een warung ( eethuisje ) aan het strand, gaan we richting het schildpaddenstrand Sukamade. Als we ons ingeschreven hebben bij de ingang van de plantage, rijden we over onverharde paden door diverse kampungs, waar de mensen wonen die op de plantages werken. We parkeren onze motoren bij de laatste kampong dat we tegenkomen en gaan vervolgens verder met een 4×4 jeep om uiteindelijk aan te komen bij het beschermde en weinig bezochte schildpaddenreservaat Sukamade. Hier overnachten we in een simpele en enige accomodatie.

‘s Avonds hopen we er getuige van te zijn van hoe reuzenschildpadden aan strand komen om hun eieren te leggen.

DAG 6 Sukamade – Kalibaru

Nadat u de kleine babyschildpadden op het strand heeft losgelaten, gaan wij weer terug naar waar we de motoren geparkeerd hebben. Vervolgens rijden we via de cacaoplantage de bergen in en de weg zal snel veranderen in een smal pad. U bent de enige in de jungle en zal getuige zijn van de stilte (als de motoren uit staan!) en de diverse dierengeluiden om u heen. Nadat we de top bereikt hebben dalen we via een grindweg af en komen bij een dorp aan waar een cacaofabriek staat. Als de tijd het ons toelaat en de manager er is die ons toestemming moet geven, zullen we deze gaan bezoeken.

Na deze intensieve dag komen we aan bij onze luxe cottages, waar u de mogelijkheid heeft om lekker een duik in het zwembad te nemen of te genieten van een relaxte massage.

DAG 7 Kalibaru – Lumajang

Omdat de afgelopen 2 dagen intensief waren, kunnen we vandaag rustig aan doen. Na het ontbijt heeft u de mogelijkheid om nog even in de omgeving van het hotel te wandelen, voordat we vertrekken. Rond 11 uur zullen we vertrekken en rijden we langs de actieve vulkaan Raung (3332 meter), die in 2015 veel problemen heeft veroorzaakt voor het luchtvaartverkeer.

Rond het stadje Jember komen we tabaksplantages tegen, met haar vele droogschuren, die we ook even zullen bezoeken. Vervolgens rijden we langs een irrigatiekanaal, dat tijdens de Nederlandse kolonialisatie gebouwd is voor de vele rijstvelden in deze streek, richting onze bestemming. Lumajang is totaal niet toeristisch, waardoor u de pure indonesische cultuur gaat beleven met haar lokale eethuisjes en gastvrije vriendelijkheid.

DAG 8 Lumajang – Blitar

Vandaag wederom mooie bergpassen lang de voet van de berg Semeru ( 3676m ). Heerlijk toeren over goed begaanbare wegen met geweldige vergezichten.

In Blitar ligt het mausoleum en museum van Soekarno, de eerste president van onafhankelijk Indonesië. Voordat we naar ons hotel gaan zullen we hier een bezoek brengen.

DAG 9 Blitar – Pacitan

De etappe van vandaag is een indrukwekkende rit over bergpassen, kleine weggetjes en vergezichten over de kustlijn van Oost Java. Wij verlaten al snel de doorgaande weg om het echte binnenland te verkennen. De hele dag zult u genieten van de rust, de natuur en de lokale bevolking. Daarnaast is de weg in 2015 helemaal opnieuw geasfalteerd en heeft veel mooie bochten om te rijden. Onderweg zullen we stoppen bij een warung ( eethuisje ) om de traditionele Bakso  of Soto Ayam te eten.

Het hotel ligt aan de rand van het kleine stadje, echter met mooi uitzicht over de rijstvelden en de bergen die u eerder bereden heeft .

DAG 10 Pacitan – Jogjakarta

Begin van de route gaat richting Goa Gong, dit is één van de mooiste en indrukwekkendste grotten van Java.

Vervolgens rijden we door de Gunung Sewu Karst Hills en Wanagama Forest, dat zich kenmerkt om haar vele heuvels en rode kleigrond. Via Parangtritis, het strand voor de lokale bevolking, rijden we naar Jogjakarta.

Het hotel voor de komende dagen ligt in de gemoedelijke toeristische wijk Prawirotaman. Hier overnachten wij in een hotel met zwembad en gratis internet café.

Het bekende café Viavia ligt op loopafstand en Jl. Malioboro alsmede de Keraton ( paleis van de sultan ) kun je per becak ( fietstaxi ) of per motor bezoeken.

DAG 11 Jogjakarta – vrije dag

Vandaag heeft u een vrije dag. Lekker luieren aan het zwembad, bezoeken van de Keraton, Bangsal Kencana (het gouden paviljoen) Taman Sari (ruïnes),  jl. Malioboro, Fort Vredenburgh, Pasar Ngasem (vogeltjesmarkt), museum Sono Budoyo (prehistorische kunstvoorwerpen), Misjid Agung (grote moskee), Balai Penyelidikan Batik (centrum van de Batik) of naar de zilversmederijen gaan.

Ook is er de mogelijkheid om traditionele kooklessen te volgen of lekker ruig te gaan raften. Deze laatste twee attracties moeten wel bij aankomst in Jogja direct geregeld worden.

Voor wie nog wat energie over heeft, is er de mogelijkheid om het nachtleven in te duiken in de diverse bars en discotheken.

DAG 12 Jogjakarta  (Borobudur)

Vandaag gaan we vroeg naar de Borobudur. Een rit van 1 uur leidt ons naar het grootste Boeddhistisch monument ter wereld. Deze stoepa is gebouwd tussen 778 en 856. U krijgt hier een rondleiding met gids, die u alles zal vertellen over dit wereldwonder dat onder UNSECO valt.

In de namiddag bent u weer in het hotel en kunt u de dag verder indelen zoals u wilt.

DAG 13 Jogjakarta – Madiun

We verlaten Jogja met veel indrukken opgedaan te hebben en slaan na 1 uur af naar de hindoeistische tempel Prambanan dat rond 856 gebouwd is. Hier gaat u ook met een gids deze tempel bezichtigen dat onder UNESCO valt.

We vervolgen de weg en slaan al na enkele kilometers af om binnendoor, met vele rijstvelden en veel rustiger, langs de stad Solo te rijden.

Na de lunch rijden we over de berg Kukusan tot een hoogte van ruim 2000 meter. Dit is een lange beklimming met heerlijke bochten en vergezichten. In Madiun overnachten we in een luxe hotel met zwembad op de 6de verdieping en uitzicht op de stad.

DAG 14 Madiun – Batu

De route van vandaag gaat over de berg Kelud en door het natuurgebied Kawi en is aanmerkelijk koeler, met wederom mooie vergezichten en groene valleien.

Onze eindbestemming voor vandaag is Batu, een toeristisch plaatsje, waar u de mogelijk heeft om naar Cangar (30 minuten rijden) te gaan en te ontspannen in een warmwaterbron (air panas).

DAG 15 Batu – Cemaralawang

Vandaag de langste route met de meeste bergen! Direct bij aanvang rijden we verder de berg Arjuno (3400 meter) op, dat rijk is aan landbouw en fruitteelt. Met haar vele bochten, spectaculaire vergezichten alsmede steile afdalingen, rijden we naar Tretes. Hier nemen we even de doorgaande weg tussen Surabaya en Malang, om vervolgens weer af te slaan naar de volgende bergketen. Met haar vele bochten en uitzichten rijden we tot ruim 2300 meter en hebben voor de eerste keer uitzicht op de vulkaan Bromo. Hier hebben we 2 opties, namelijk: we rijden via de zandvlakte langs de vulkaan direct naar ons hotel dat aan de andere kant van de rim ligt, of we dalen weer af en genieten van de vele bochten tot aan de doorgaande weg tussen Surabaya en Probolinggo om vervolgens wederom een spectaculaire beklimming aan te gaan naar onze bestemming in Cemara Lawang. Ons hotel ligt direct aan de rand van de oude krater en heeft een “onbetaalbaar” uitzicht op de vulkaan de Bromo.

DAG 16 Bromo – Kawah Ijen

Om 3 uur gaat de wekker, om vervolgens met 4X4 jeeps de Bromo op te rijden en de zonsopgang te bewonderen. Daarna rijden we naar de actieve vulkaan waar u een gedeelte lopend of te paard  aan de voet van de krater komt. Het laatste deel moet er een flinke trap (251 treden) beklommen worden, om vervolgens de omvang van de krater te bewonderen.

Teruggebracht bij het hotel nemen we de motoren en gaan we met de afdaling beginnen richting Probolinggo. Naarmate we dalen, zal de temperatuur snel stijgen.

Nog niet bekomen van de indrukken van de Bromo, staat de volgende vulkaan, Kawah Ijen, al weer op ons te wachten. Via de binnenwegen, door de koffieplantages, gaan we de beklimming beginnen naar de zwavelvulkaan Kawah Ijen, waar we ook zullen overnachten.

DAY 17 Kawah Ijen – Lovina

Na het ontbijt heeft u de mogelijkheid om een 3 uur lange en pittige wandeling te maken naar de rand van de krater. U zult versteld staan hoe de zwaveldragers de 80 kilo zware last naar beneden brengen.

Terug bij de motoren rijden we verder door de plantage met haar junglepaden richting Banyuwangi, om de ferry te nemen naar Bali.

Langs de kustweg rijden we naar Lovina, waar de volgende overnachting gepland is. Het hotel ligt dicht bij het strand en direct bij de winkeltjes, goede restaurants en bars waar ‘s avonds live muziek gespeeld wordt.

DAG 18 Lovina – vrije dag

Vandaag kunt u lekker relaxen in het zwembad van het hotel of aan het strand van Lovina.

Er is ook de mogelijkheid om met een vissersbootje ‘s morgensvroeg de dolfijnen te spotten, die regelmatig de kust voorbij zwemmen, om daarna lekker te snorkelen voor de kust.

Duiken bij Tulamben is ook een optie. Hier ligt het scheepswrak, de “US Liberty”, voor de kust.

Voor wie nog niet genoeg gereden heeft met de motor, is het binnenland een aanrader. Je kunt o.a. naar de Gitgit-watervallen, Buyanmeer of Banjar waar een boeddhistische klooster, genaamd “Brahma Vihara Ashrama” staat.

DAG 19 Lovina – Ubud

De rit van vandaag gaat over de bergpas van Kintamani naar de hoogste berg van Bali Gunung Agung (3142 meter). De rit er naartoe heeft mooie vergezichten en haarspeldbochten zijn meer regel dan uitzondering. Onderweg stoppen we op de Gunung Batur, de meest actieve vulkaan en duiken bijna letterlijk (behoorlijk steil) de oude krater in. De afgelopen 200 jaar is deze vulkaan 20 keer tot uitbarsting gekomen, wat ook te zien is aan het landschap. De hellingen zijn dor en kaal geworden door de grootste eruptie van 1917.

Vervolgens rijden we rechtstreeks naar Ubud, om daar vroeg in de middag aan te komen.

Ubud is een prima plaats om door de rijstvelden te wandelen of diverse tempels te bezoeken, waarvan eentje in de Monkey Forest ligt. Verder is er de mogelijkheid om naar de plaatselijke markt (pasar) te gaan of een museum te bezoeken.

Ubud is vooral bekend als schilderdorp en rituele ceremonies. Hier vind je veel galleries, winkeltjes, tempels en ‘s avonds worden er op diverse plekken traditionele voorstellingen opgevoerd.

DAG 20 Ubud – Canggu

Dit is de laatste motorroute van de reis, die ons weer naar Canggu brengt. Echter, niet voordat we de tempel Tanah Lot bezocht hebben. Dit is Bali’s meest gepromote monument en ligt ongeveer 100 meter van de kust in zee.

Daarna rijden we door naar onze eindbestemming in Canggu om de motoren in te leveren en richting hotel te gaan om te relaxen.

DAG 21 Canggu – vrije dag

Vandaag kunt u de dag indelen zoals u wilt. Winkelen in de kleine straatjes in Kuta of Legian, shoppen in de diverse shoppingmalls of gewoon lekker relaxen in het zwembad of aan het strand.

Omdat dit alweer de laatste avond van de reis is, zullen we in onderling overleg bekijken hoe we deze mooie vakantie gepast kunnen afsluiten.

DAG 22 Vertrek

De koffers moeten helaas weer ingepakt worden en de laatste boodschappen kunt u nog doen voordat u vertrekt. De meeste vluchten vertrekken in de namiddag zodat u nog kunt relaxen op het strand of bij het zwembad.

Uw reisleider van IMA zal u naar de luchthaven brengen en u hartelijk danken en u een goede terugvlucht wensen.

DAG 23 Aankomst thuis

Vanaf hier moet je zelf maar even bepalen of je dezelfde aanpassingen als bij Bali Flores wilt aanhouden of het zo laat.

Vertrekdata 2017:

2 Juni

28 Juli (hoogseizoen)

22 September

Vertrekdata 2018:

1 Juni

27 Juli (hoogseizoen)

21 September

Sluitingsdatum inschrijving 3 maanden voor aanvang reis, daarna op aanvraag

REISSOM  € 3.495,- ( inclusief  toeslagen en belastingen )

Hoogseizoen-toeslag  € 250,- ( Juli en Augustus )

PRIJS INCLUSIEF

 • Vliegticket Amsterdam – Bali retour
 • 20 hotelovernachtingen met ontbijt
 • Huurmotor
 • Parkeergelden
 • Ferry Bali naar Java
 • Ferry Java naar Bali
 • Pick-up volgauto met monteur bij 6 deelnemers of als er 2 duo-passagiers meereizen
 • Transfer van en naar luchthaven Bali
 • Nederlands sprekende tourleider
 • Lokale gidsen
 • Cap Indonesia Motor Adventure

 

REISSOM EXCLUSIEF

 • Lunch, diner en drankjes
 • Persoonlijke uitgaves
 • Alle entrée tickets voor Nationale parken genoemd in het programma
 • 4×4 jeep tour vulkaan Bromo
 • Lokale gidsen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eventuele visumkosten

 

Indicatie zakgeld € 400,-

EXTRA SERVICE

1 pers.kamer € 485,-

Verlenging reis vóór of na de tour mogelijk